av Gran Bygdeliste
Vi takker Naturvernforbundet for spørsmålene! Bygdelista har vært pådriver for å få på plass en god klimaplan i Gran. Den kan forbedres ytterligere, og det blir en viktig oppgave i den kommende perioden. Her svarer vi først på det dere har spurt om, og deretter på det dere også burde ha spurt om:
1: Jordvern
Vi vil ikke gå med på at dyrkbar jord blir brukt til utbygging, enten det er private eller offentlige utbyggere som kommer med planene. Vi vil heller ikke godta at jordvern blir brukt som et selektivt argument mot enkelte tiltak, men ikke mot andre. Vi vil være villige til å vurdere om småstykker og steinrøyser som i praksis ikke kan dyrkes i overskuelig framtid kan brukes bedre til andre formål.
2: Gang- og sykkelvei Gran-Roa
Vi stiller oss positive til et slikt tiltak, men vi vil først se hvilke kostnader det vil påføre kommunen eller innbyggerne.
3: Sykkel, elsykkel og elbil i Gran
Vi vil fortsatt satse på elbiler i kommunen. Den eksisterende klimaplanen pålegger kommunale virksomheter å gå over til elbil etterhvert som det blir praktisk mulig. Dette kravet ble utformet av Bygdelista, og vi er åpne for å vurdere om kravet kan forsterkes.
4: Ny kjørefil fra Lygna til Jaren
Vi trenger ikke flere filer fra Lygna til Jaren. Vi vil ikke fordyre prosjektet med ytterligere 500 millioner som skal betales av trafikantene, og vi vil ikke ha to bommer.
5: Bruk av ENOVA-midler
Vi vil se en kost/nytte-analyse før vi forplikter kommunen til nye utlegg. Vi oppfordrer Naturvernfobundet til å foreslå og dokumentere mulige prosjekter!
6: Utbygging av natur og friluftsområder
Det er satt av store områder til hyttebygging i Gran. Det er ikke aktuelt å sette av flere områder til dette formålet på lang tid. Vi vil vurdere en hensynssone for natur og friluftsliv for hele Fjorda-vassdraget.
Og her er noe av det dere burde ha spurt om 🙂
7: Hvordan vil dere begrense økningen i utslipp fra privatbilismen?
Vi vil stanse sentralisering som fører til mer biltrafikk: Nedleggelse av skoler og barnehager som medfører at ungene må kjøres over lengre avstander, og som gjør at unger må transporteres til skolen, i stedet for å gå eller sykle. Et felles rådhus for Gran og Lunner vil gi et økte utslipp på ca 100 tonn CO2 i året, fordi mange ansatte får lengre reiseveg. Strevet for å gjøre «Gran sentrum» til et stadig mer dominerende handelssenter fører til mer trafikk bort fra Brandbu/Jaren, som er befolkningstyngdepunktet i Gran.
8: Hvordan vil dere begrense økte utslipp i kommunal regi?
Vi vil unngå å bygge store, nye kommunale bygninger og i stedet utføre godt vedlikehold på de bygningene vi har. Godt vedlikehold er billigere enn å bygge nytt, og nye bygg fører til store utslipp av CO2 – ca 300 kg pr. kubikkmeter betong. Vi vil også stoppe unødvendig drenering av myr, ved at vi lar være å bygge helse- og parkeringshus på Morstadmyra: Slik drenering fører først til utslipp av metan, og deretter CO2 så lenge det organiske materialet råtner.
9: Hvordan vil dere begrense økte utslipp fra private bygg?
Vi vil begrense sentralisering og fortetting til særlig kuldeutsatte områder. Norge er en del av et internasjonalt kraftmarked; mer fyring på Hadeland fører derfor fort til økt produksjon ved polske kølkraftverk.
10: Hvordan vil dere øke bevisstheten om klima og miljø i befolkningen og i kommunen?
Vi vil kreve konkrete og kvantifiserte klimavurderinger for alle kommunale tiltak. Vi vil også be om at Vegvesenet legger fram et klimaregnskap for R4-utbygginga: En stor kinesisk studie har konkludert med at asfaltproduksjon gir utslipp på 25 til 35 kg CO2 pr. tonn asfalt. I tillegg kommer myrer og våtmarker som er blitt drenert i Viggadalen, med påfølgende utslipp av metan og CO2.
11: Hvordan vil dere forberede og sikre Gran mot skadevirkningene av klimaendringene?
I samarbeid med NVE vil vi få utarbeidet et nytt flomsonekart for Vassenden, med klimajusterte tall for nedbørsmengder i normaltilfeller og ekstremtilfeller. Det er uforsvarlig å legge nye samfunnskritiske virksomheter i den mest flomutsatte delen. For Brandbu har vi klimajusterte flomsonekart som grunnlag for flomsikring, der senking av Vigga er et viktig virkemiddel.
12: Vil dere stoppe alle tiltak som fører til utslipp av klimagasser?
Det kan vi ikke – da måtte vi stanse omtrent all virksomhet i Gran! Men vi vil vite hva det enkelte tiltak medfører av utslipp, i stedet for å få ukvalifisert synsing, eller argumenter til fordel for egne næringsinteresser. Utslipp kan beregnes, og når det foreligger ca.-tall kan vi vurdere utslippene opp mot nytten. Vi ønsker Naturvernforbundet som medspiller i dette viktige arbeidet.