§ 1. Formål.
Gran Bygdeliste (Bygdelista) er en partipolitisk uavhengig organisasjon som har til formål å stille valgliste av frie uavhengige personer til kommunevalget.
§ 2. Medlemskap.
Alle som ikke er medlemmer av et politisk parti kan bli medlem av organisasjonen. Medlemskap oppnås ved å betale årskontingent. De som betaler denne har rett til å delta og stemme på årsmøtet.
§ 3. Årsmøte
Organisasjonens høyeste organ er årsmøtet. Årsmøtet avholdes innen utløpet av mars. Saker som ønskes behandlet i årsmøtet må være styret i hende innen 14 dager før årsmøtet. Unntatt fra dette er forslag om vedtektsendringer. Slike forslag må være styret i hende senest 31.12. Årsmøtet bekjentgjøres ved direkte innkalling og/eller annonsering.
Årsmøtet behandler:
• Årsmelding
• Regnskap
• Saker som er vedlagt innkallingen
• Årskontingent
• Valg
Årsmøtet velger:
• Leder for 1 år
• 2 styremedlemmer for 2 år (slik at det hvert år velges 2 nye, og de 2 som ble valgt året før sitter ett år til). Med unntak av leder, konstituerer styret seg selv mht. nestleder, kasserer og sekretær. Begge kjønn skal være representert i styret.
• 1 vararepresentant til styret for 2 år (slik at det hvert år velges 1 ny, og den som ble valgt året før sitter ett år til).
• 1 revisor for 2 år (slik at det hvert år velges 1 ny, og den som ble valgt året før sitter ett år til).
• 1 medlem av valgkomite for 3 år (slik at det hvert år velges 1 ny, og de 2 som er valgt tidligere sitter ett og to år til). Det medlem i valgkomiten som har sittet lengst er leder.
• Året før valgår velges nominasjonskomite (se § 4) og programkomite (se § 5).
§ 4. Nominasjon
For hver enkelt valgperiode velges en nominasjonskomite på 3 medlemmer med leder. Dette skjer på årsmøtet året før neste valg. Nominasjonskomiteen skal utarbeide forslag til valgliste etter at aktuelle personer er forespurt. De som skal stå på valglisten må legge programmet til grunn for sitt arbeid. Dog kan en kandidat ta forbehold mot enkelte programposter, men skal da gjøre dette kjent før nominering. Kandidatene må derfor være kjent med program og vedtekter. Valglista skal søkes sammensatt slik at alle deler av kommunen blir representert. Det skal dessuten tilstrebes god spredning på alder og tilstrebes minst 40% av hvert kjønn.
Forslaget behandles endelig på et nominasjonsmøte som er sammenkalt slik som årsmøtet. Nominasjonsmøtet ledes av nominasjonskomiteens leder. Møtet skal stemme over hver enkelt plass på lista. Ved avvikende forslag foretas skriftlig avstemming. Ved stemmelikhet foretas ny avstemming. Ved fortsatt stemmelikhet foretas loddtrekning.
Dersom det er flere kandidater til samme plass, går den med minst stemmer ut ved hver avstemming inntil det står 2 igjen.
Dersom det oppstår diskusjon om en person, eller fremmes flere kandidater til samme plass, forlater de det gjelder møtet inntil avstemming er foretatt. Til slutt stemmes det over listeforslaget samlet.
Nominasjonsmøtet innkalles med 14 dagers varsel ved direkte innkalling og /eller annonsering.
§ 5 Program
Før nominasjonen i valgåret skal utarbeides program for den aktuelle valgperiode. En komite på 3 medlemmer, herav minst 1 fra styret, skal på forutgående årsmøte gis i oppdrag å utarbeide programforslag. Programforslaget skal legges frem og godkjennes av medlemsmøte sammenkalt slik som årsmøtet, alternativt av årsmøtet.
§ 6 Kommunestyregruppa
Kommunestyregruppa består av innvalgte representanter i kommunestyret (faste representanter og vararepresentanter). Kommunestyregruppa velger gruppeleder blant de faste representantene i kommunestyret.
De som velges inn i kommunestyret er bundet til å arbeide for Bygdelistas program – dog med reservasjonsrett, iht. pkt. 4. Kommunestyregruppa skal tilstrebe å opptre samlet, men den enkelte representant må stå fritt til å stemme etter sin overbevisning.
Gruppeleder innkaller til gruppemøter i forkant av møter i kommunestyre, formannskap og planutvalg. På slike gruppemøter har alle medlemmer i Bygdelista møte- og talerett. Ved avstemninger i gruppemøtene har kun medlemmer av Kommunestyregruppa stemmerett.
Medlemmer av Kommunestyregruppa har plikt til å møte på gruppemøtene de blir innkalt til. Forfall meldes gruppeleder.
§ 7 Samarbeid og posisjoner.
Bygdelistas representanter skal i utgangspunktet stille seg åpne for å samarbeide med alle politiske partier i Gran. Eventuelt valgteknisk samarbeid vedr. valg av ordfører, varaordfører, formannskap og andre utvalg, avklares gjennom drøftinger med interesserte partier etter at valget er avviklet.
Slike drøftinger ledes av et utvalg på 3-5 medlemmer, hvorav 1 skal være fra styret og minst 1 fra kommunestyregruppa. Utvalget velger selv sin leder som skal være fra kommunestyregruppa. Forhandlingene skal ha som siktemål å oppnå størst mulig gjennomslag for Bygdelistas program. Resultatet skal fremlegges og godkjennes av kommunestyregruppa. Resultatet godkjennes med vanlig flertall. Ved stemmelikhet har styrets leder, i dennes fravær, nestlederen, dobbeltstemme.
§ 8 Vedtektsendringer.
Eventuelle endringer av vedtektene kan kun foretas i et ordinært eller ekstraordinært årsmøte som er korrekt sammenkalt. Endringsforslag må vedtas med 2/3 flertall.
Forslag om å oppløse organisasjonen kan bare tas opp til avstemming etter forslag fra styret. Styret har plikt til å fremme slikt forslag dersom Bygdelista etter valg ikke får noen representanter i kommunestyret. Avgjørelse kan i så fall fattes med simpelt flertall.
Avgjørelse om oppløsning fattes ordinært etter ekstraordinært årsmøte. Ved oppløsning skal organisasjonens midler gis til et humanitært formål.