Foto: Fotograf BT Stokke.
Navn: Willy Westhagen
Bosted: Tingelstad
Yrke: Politiker / Ordfører
Familie: Gift med Anne Guri og har 4 barn
– Hvor lenge har du vært politisk aktiv?
2006
– Og hvor lenge i GBL?
2006
– Var det én konkret sak, som fikk deg til å bli engasjert i lokalpolitikk?
Grendeskolene
– Å være ordfører er ingen ni-til-fire-jobb, og som småbarnsfar byr vel dette på flere utfordringer. Hvordan løser du og din familie dette?
Da jeg ble spurt om jeg var villig til å stille som ordførerkandidat, ble hele familien rådspurt. Vi brukte lang tid før avgjørelsen ble tatt. Det var mange for og mot argumenter – konklusjonen er kjent. Vi kaller det et familieprosjekt. Likevel skal det ikke legges skjul på at ordfører jobben er krevende for hele familien. For å takle utfordringen løes dette gjennom en godt samarbeid og en stor porsjon tålmodighet oss imellom.
– Når du setter på musikk, hva lytter du til da?
Det er variert, men jeg liker noe med trøkk i og da står Dolly Parton, Elvis, Withney Houston, Adele, Vazelina bilopphøggers, DDE for å nevne noe. Liker også godt klassisk musikk.
– Hvordan ser Willys drømmeferie ut?
Bilferie med familien i Alpene og nærliggende område.
– Hva engasjerer deg utenom politikken?
Familien, friluftsaktivitet som ski og sykkelturer samt arbeide på småbruket jeg er så heldig å ha.
– Hvilke saker er du spesielt interessert i dag?
Grendene, grendeskolene kort sagt at hele bygda våres skal tas i bruk. Prøve å påvirke Fylkesmannen og fylkeskommunen – få de til å forstå at det er forskjell på by og bygd. Større samhandel mellom politikere og byråkrater. Dessuten er det etter min mening forlite med bare en heltidspolitiker i en kommune på Grans størrelse. I det daglige er maktbalansen mellom politikk og administrasjon alt for stor. Ja til mer lokaldemokrati.
– Hva synes du er mest utfordrende som ordfører og GBLs representant i Kommunestyret?
Det mest utfordrende er å få tid til å være ordfører, dvs. nok tid til omgang / kontakt med innbyggerne i kommunen. Finne nok tid å utøve og gjennomføre poltikk i praksis. Det går altfor mye tid med til å lese mail, og mye tid til en forsvarlig oppfølging av disse.
Jeg er stolt av være på et veldig engasjert politisk lag som GBL. Utfordringen er å få andre kommunestyremedlemmer og omverdenen til å akseptere at det skal være rom for en debattform som er annerledes enn besatte normer fra fortiden. Det skal være stor takhøyde. Både politikere og ansatte må tåle både ros og ris.
– På hvilke områder mener du GBL har bidratt til å endre kommunepolitikken vår?
Vi har påvirket og bidratt til at innbyggerne får lov til å bygge og bo mer desentralt. Dette arbeidet skal vi fortsette med. I denne sammenhengen må vi påvirke fylkesmannen til å forstå at det er forskjell på landsbygder og byer, og fylkesmannen må forvalte loverket med det som bakgrunn. Den flotte landsbygda vår blir skadelidene ved å tvinge folk til bare å bo bare i tettstedene. For GBL er det viktig å lytte til folket i alle deler av kommunen.
Vi har fått debatten inn i kommunestyret igjen som har bidratt og bidrar sterkt til et levende lokaldemokrati. Til forskjell fra flere andre kommuner (Lunner og Jevnaker) valgte Gran for mange år siden å legge ned alle former for organiserte komiteer, eksempelvis “Helse – og omsorgskomitee”. Dette har løftet debatten “fra bakrommet” og inn i kommunestyresalen igjen.
GBL har sammen med FRP og MDG klart å gjøre det ingen trodde var mulig, nemlig å få flyttet den påtenkte bommen på Rv4 i Lygnebakka fra rett nord for Amundrudkrysset til nordsiden av skisenteret. Sett i et folkehelseperspektiv er det viktig at Øståsen og Lygnaområdet som et friluftsarena for innbyggerne i Gran ligger på innsiden av bommen. I tillegg oppnådde vi at det skal bygges ny vei, fra avsluttet ny vei Lygna-sør, og over sjølve Lygna forbi skisenteret.
GBL har med sin politikk klart å beholde de viktige grendeskolene med gode miljøer og kan vise til gode resultater. Dette er å ta hele bygda i bruk. Og med støtte i folket jobber vi uavbrutt for å holde på denne skolestrukturen.
Nevn tre saker som vil være med på å endre Gran kommune de neste ti årene.
– GBL er opptatt av god sykehjemsdekning, og at kommunen gjør et fornuftig valg når det gjelder størrelse og plassering, samt ha kontroll over kostnadene med det nye sykehjemmet.
– GBL tror ikke på “storskoleprinsippet”, men er opptatt av passe store, gode, effektive og oversiktlige skoler. Skoler som følger den nye normen for klassestørrelser bestemt av Stortinget. Vi må bruke pengene vi har til rådighet på innholdet i skolen som er avgjørende for læringsmiljøet framfor å bruke pengene til nye flotte bygg.
– Gran kommune har valgt å forbli i Oppland, dvs. være en mellomstor kommune i det nye fylket Innlandet fra 2020. Jeg er allerede i god dialog med prosjektleder Tron Bamrud (kommende fylkesrådmann i det nye fylket), fylkesadministrasjonen og fylkesordfører i Oppland fylkeskommune for å oppnå de beste løsningene for Gran kommune inn i den nye fylkeskommunen Innlandet. GBL skal være førende og aktive i denne prosessen.
– Vi skal forsatt jobbe med at Gran skal være en “ja-kommune” dvs. at innbyggerne gjennom god veiledning skal få vite helhetlig hva som kreves når en f.eks. skal bygge på / bygge nytt hus. Opplevelsen av veiledningen skal være at den tar deg raskest og enklest fram til “målet”.